Valgis pagal amžių

Kai mes augame, bręstame, o po to ir senstame, keičiasi mūsų pomėgiai, prioritetai ir net valgymo įpročiai, tad skirtingame amžiuje reikalingas vis kitoks su valgiu gaunamas maistingumas. Maistingumo pagrindai, kai esame dvidešimt penkių ir šešiasdešimt penkių gal ir taip žymiai nesiskiria, tačiau yra specifinių dalykų, einančių per visus gyvenimo tarpsnius.

Užimtas 20-30 metų laikotarpis

Šiuo metu dažna moteris daro karjerą ir maistas būna ne prioritetas, nes spartus gyvenimo tempas kartais neleidžia atsipūsti ir normaliai pavalgyti. Šiuo amžiaus laikotarpiu dar vis formuojasi kaulai, tad maistas neturi stokoti kalcio. Kalcio turinčių produktų, tokių kaip pienas, jogurtas ar sūris, turite valgyti kiekvieną dieną. Taip pat kalcio būna apelsinų sultyse. Kitas svarbus dalykas – valgykite skaidulų turintį maistą per pusryčius. Taip pat nepiktnaudžiaukite druska. Nors druskos ir reikia mūsų organizmui, bet geriausia yra saikas. Kita vertus, geriau jau daugiau druskos, nei daugiau cukraus. Šiuo tarpsniu svarbu su maistu gauti ir folio rūgščių. Žinoma, didžiąją dalį maisto raciono turi sudaryti daržovės, vaisiai, kruopos, mėsa, žuvis, kalcio turintys produktai ir visi kiti sveiki produktai. Tik nieko per daug.

Jei jums apie keturiasdešimt

Svarbiausia, ką turite daryti šiuo amžiaus tarpsniu – mankštintis ir valgyti maistą, kupiną geležies. Valgykite antioksidantų, geriausias jų šaltinis – vaisiai ir daržovės. Pasistenkite bent penkis kartus per dieną suvalgyti tokio produkto. Svarbiausia, ko jums reikia – geležis, tad raudoną mėsą valgykite mažiausiai du kartus per savaitę. Jei nemėgstate mėsos, valgykite kruopas ir žalias lapines daržoves, salotas. Pasistenkite mažiau vartoti alkoholio.

Jums penkiasdešimt

Stebėkite savo antsvorį ir riebalų kiekį maiste, nes galite susidurti su tokiomis problemomis, kaip padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje, kraujo spaudimas ar antro tipo diabetas. Menopauzės metu iš organizmo gausiau pasišalina kalcis iš kaulų, tad valgykite produktus, kuriuose yra šio elemento. Kitas dalykas, Omega -3 papildai. Jei kas savaitę nevalgote riebios žuvies, naudokite minėtą elementą kaip maisto papildą. Svarbu valgyti cholesterolį mažinančius produktus, tokie būtų pienas bei jogurtas, dar obuoliai. Drąsiai valgykite sojos produktų, lašišos bei tuno.

Jums per šešiasdešimt

Vitaminai – jūsų gyvybingumo šaltinis. Tokiame amžiuje kūnas lėčiau įsisavina mineralus ir vitaminus, tad tokių produktų reikia valgyti kur kas daugiau. Juolab kad su amžiumi apetitas gali mažėti. Būtinai vartokite ir valgykite įvairiausias žoleles, prieskonius, česnakus, citrinas ar jų sultis, actą su skoniu ir garstyčias. Šiuo amžiaus laikotarpiu itin svarbu valgyti skaidulų, maisto, kuriame gausu vitamino D ir B12. Mėsa, žuvis, kiaušiniai, margarinas, sviestas, riebi žuvis, kruopos, daržovės, vaisiai, slyvų sultys – svarbiausi dalykai, kurių jums reikia šiuo metu.

(Apsilankyta 129 viso, 1 šiandien)