Agava – gamtos vaistas

Egzotinis augalas agava, dažniau mums žinomas kaip pagrindinis komponentas naudojamas alkoholio (tekilos) gamyboje. Tačiau jis puikiai gali pasitarnauti ir kaip gamtos teikiamas vaistas nuo daugelio susirgimų.

Gvantanamos nacionalinio technikos instituto specialistai, atlikę eilę tyrimų, išaiškino ir daugiau naudingų šio augalo savybių.

Pirma, medžiagos, kurios randasi šiame augale, prisotina žmogaus organizmą kalciu. Tai padeda kovojant su osteoporoze. Agavą, kaip maistinį papildą, galima naudoti kūdikių mišinėliuose ar maisto produktuose vietoje cukraus. Nes mažosios fruktano dalelytės turi saldumo prieskonį. Antra – stimuliuoja skrandžio hormonų dauginimąsi, kurie atsakingi už insulino išsiskyrimą. Taigi tai naudinga tiek diabetikams, tiek ir kovojant su nutukimu. Ir trečia, agava stimuliuoja naudingųjų bakterijų dauginimąsi žarnyne, kurie padeda organizmui geriau įsisavinti mineralus bei vitaminus.

Ne bėda ir tai, kad šis augalas neauga mūsų kraštuose. Agavos fruktano dalelyčių turi ir kitos, mums gerai žinomos, daržovės: artišokas, saulėgrąžų gumbai (topinambai) česnakai, svogūnai, cikorijos.

(Apsilankyta 4 542 viso, 1 šiandien)