Sveika mityba

Mes sukurti iš to ką valgome – sako liaudies išmintis, todėl savo mityba reikėtų labai rimtai susirūpinti. Mitybos specialistai nurodo, kad maiste susikaupusios medžiagos gydo geriau negu vaistai. Tai sudėtingas, farmakologinis kompleksas, kuris įvairiai veikia organizmą. Organizmas funkcionuos normaliai, jei bus šarmų ir rūgščių pusiausvyra, kuri priklauso nuo maisto produktų, mitybos.

Šakniavaisiai, daržovės, vaisiai ir uogos šarmina, mėsa, kiaušiniai, varškė ir duona, rūgština organizmą. Įvairių šalių mokslininkai yra įrodę, kad organizmui yra sveikiau maitintis augalinės kilmės maistu, turinčių daugiau šarminių medžiagų. Jis tinka sergant podagra, diateze, esant kasos, antinksčių negalavimams, be to, stiprina organizmo imuniteta, atsparumą įvairioms ligoms.

99% ligonių kenčia dėl netinkamos ir nenatūralios mitybos. Žmonės nesuvokia, kad valgydami netinkamą maistą užteršia savo organizmą. Dažnai žmonės renkasi lengvesnį būda pasveikti ir maistu pažeistus organus gydo vaistais – nuodingomis medžiagomis, tačiau tai yra beprasmiška.

Reikia vartoti kuo daugiau termiškai neapdoroto maisto – natūralaus, energetiško. Santykiai tarp daugybės tokio maisto komponentų proporcingi. Kiekvienas iš jų susijęs su medžiagų apykaita ir padeda darniai funkcionuoti fermentų sistemai. Šitaip žmonės galės išsaugoti sveikatą iki žilos senatvės.

Virškinamieji fermentai mišrų maistą sunkiai įveikia. Kartais virškinimas visai sutrinka. Nesuvirškintas ir nepasisavintas maistas nuodija organizmą.

Beto, pabrėžiama, kad gamta nori mums vien tik gero, kad organizmo silpnumas, nedarbingumas, ligos – jos dėsnių nesilaikymo padarinys.

Priklausomai nuo maisto sudėties skrandis išskiria atitinkamas sultis. Jose esantis pepsinas virškina visų rūšių baltymus, tačiau dėl alkoholio ir žemos temperatūros jo veikla slopsta. Fermentas lipozė skaldo riebalus. Be to maistą virškinti padeda kasos, tulžies ir žarnų sultys.

Gydytojai išanalizavę virškinimo fiziologiją nustatė maisto derinamumo kriterijus: nepatariama valgyti bulvių, kruopų košių ir duonos su rugščiais vaisiais, daržovėmis bei rūgusiu pienu, nes rūgštys ardo seilių fermentą ptialiną, kuris virškina krakmolą. Kiekvienos rūšies maistas virškinamas tam tikromis sultimis. Baltymams virškinti išsiskiria rūgščiausios sultys. Pvz. Valgant duoną, pirmiausia virškinamas krakmolas (iš pradžių burnoje), o paskui – duonos baltymai. Virškinamasis traktas nepritaikytas tuo pačiu metu virškinti baltymus ir krakmolą, todėl nepatartina valgyti mėsą ir jos patiekalus su krakmolingu maistu (duona, bulvėmis, bei kruopomis). Skirtingi baltymai, pvz., kiaušinio, pieno, mėsos, virškinam skirtingai, tad nereikėtų jų kartu valgyti. Geriausia įvairios kilmės baltymus valgyti skirtingu laiku.

Baltymai ir rūgštys valgomi atskirai, nes rūgštys stabdo skrandžio rūgšties sekreciją, ardo pensiną, trukdo virškinti baltymus, skatina jų puvimo procesą.

Riebalai nusėda ant skrandžio gleivinės, lėtina sulčių sekreciją, mažina druskos rūgšties ir pepsino kiekį sultyse, todėl riebalus ir baltymus reikėtų valgyti atskirai, nes baltymai gali būti suvirškinti nekokybiškai.

Pastebėta, kad saldžios medžiagos lėtina skrandžio sulčių sekreciją. Sukrus, kaip cheminė medžiaga, skatina širdies ir kraujagyslių ligas. Jei jis valgomas su baltymais, pastarasis sunkiau virškinamas. Virškinamajame trakte esantis cukrus rūgsta ir gamina dujas, dėl to pučia vidurius. Todėl saldumynų, maisto produktų turinčių krakmolo ir baltymų nepatartina valgyti kartu.

Sveika mityba. Kiekvienas sėdant prie stalo turėtų žinoti:

1. Pavargęs žmogus prieš valgant turi pailsėti bent 10 minučių, kitaip skrandis negalės normaliai virškinti.

2. Nepatartina valgyti sušalus, persikaitinus, kai slegia rūpesčiai, beimė ar nerimas, krečia drebulys, kamuoja skausmas, jei nejuntamas alkis.

3. Valgyti turime susikaupę, mėgaudamiesi, pamiršę dienos rūpesčius.

4. Net skystą maistą reikia gerai suvilgyti seilėmis.

5. Rytų medikų žodžiais tariant, jeigu branginam savo sveikatą, nevalgykim visko sykiu.

6. Netinkamai maitindamiesi, mes nuodijame organizamą ir sutrikdome organizmo rūgščių bei šarmų pusiausvyrą, medžiagų apykaitą, sumažiname jo atsparumą ligoms.

7. Sau kenkiame valgydami viską primaišius, kad tik greičiau numalšintume alkį. Netgi paukščiai, grūdus ir vabzdžius lesa įvairiu dienos metu.

8. Jei derinsime maistą, nejusime sunkumo skrandyje, nežinosime kas yra rėmuo, nepatirsime žarnyno skausmų.

9. Atšaldyti gerimai ir ledai, kenksmingi virškinimui.

10. Dažnos ligų priežastys: nuolatinis rūgimo procesas, virškinamajame trakte, viduriavimas, vidurių užkietėjimas, skrandžio uždegimas, karščiavimas ir alergija.

(Apsilankyta 418 viso, 1 šiandien)