Kokį aliejų rinktis?
Vietoj riebalų naudokite prieskonius
Galbūt jums atrodo, kad sviestas bei kiti riebalai būtini valgio skoniui pajusti, tačiau taip nėra. Sveikam maistui nereikia tokių komplimentų. Mėginkite valgius pagardinti žolelėmis, prieskoniais ir kitais pagardais, pavyzdžiui, sultimis ir garstyčiomis.
Naudokite alyvų aliejų
Alyvų aliejuje, kaip ir avokados vaisiuose bei riešutuose, gausu ypatingos rūšies riebalų, kuriuos vartojant mažėja cholesterino kiekis. Dar labiau stebina tai, kad šie produktai mažina kenksmingą cholesteriną ir neveikia naudingo.
Atsakingai rinkitės aliejų
Sunkioji alyva tinka automobiliui, o žmonėms naudingi lengvieji aliejai. Jeigu reikia pagardinti salotas arba pagal receptą įpilti aliejaus į kitą patiekalą, rinkitės mažiau prisotintą. Štai mažiausiai ir daugiausiai prisotintų augalinių aliejų sąrašas (pirmiausia pateikiami geriausi, pabaigoje – blogiausi aliejai):
– rapsų,
– saulėgrąžų,
– kukurūzų,
– alyvų,
-sojų,
– žemės riešutų.