Česnakas sveikatai!

Vieni vengia valgyti česnakus dėl nemalonaus kvapo, kiti priešingai – dievina šią daržovę ir gardina juo daugelį patiekalų. Česnakas ne tik suteikia malonų kvapą ir skonį patiekalams, jis yra be galo naudingas žmogaus organizmui.

Česnakas:

Apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų žalos.

Mažina cholesterolio kiekį kraujyje, mažina kraujo spaudimą. Reguliariai naudojant česnaką mažėja tikimybė susirgti širdies ligomis.

Yra puiki priemonė norint išvengti vėžinių susirgimų, ypač gaubtinės žarnos ir skrandžio vėžio.

Padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Kovoja su žarnyne parazituojančiomis kirmelėmis.

Varo šlapimą, tulžį.

Reguliuoja virškinimo sistemą.

Plečia stambias kraujagysles, stirpina plonųjų kraujagyslių sieneles.

Stiprina plaukų šaknis.
Nuo seno, česnako nauda organizmuj neginčityna, tad stenkitės jį įtraukti į savo racioną. Česnakas naudojamas bulviniams, mėsiniams, žuvies patiekalams, salotoms, mišrainėms gardinti, maisto marinavimui, rauginimui. Reikia nepamiršti, kad per didelis česnako vartojamas gali pažeisti gleivinę, padidinti skrandžio rūgštingumą, sutrikdyti virškinimą. Tad nepersistenkite, šių nemalonumų, kartu ir blogo burnos kvapo galite išvengti naudodami česnako kapsules, kurių galite įsigyti kiekvienoje vaistinėje.

Česnakas yra mylimas kulinarų ingridientas. Pateikiame jums keletą idėjų, kaip panaudoti česnaką ruošiant patiekalus. Nustebinkite savo artimuosius ir draugus.

Česnakinis padažas: stiklinė kefyro, trys šaukštai neriebaus majonezo, keturios skiltelės česnako, šakelė krapų, šakelė petražolių, žiupsnelis druskos. Viską išmaišyti. Naudoti salotoms, picai, mėsos, paukštienos patiekalams pagardinti. Paprasta ir skanu!

Česnakinės krevetės: 500 gr. tigrinių krevečių, saujelė krapų, 5 česnako skiltelės, 3 šaukšteliai alyvuogių aliejaus, 3 šaukšteliai šviežiai spaustų citrinos sulčių, druska (pagal skonį). 3 min pavirkite krevetes, iki kol suminkštės, nuimkite uodegėles, smulkiai supjaustykite krapus, sugrūskite česnaką, supilkite ant išlukštentų krevečių, apipilkite citrinos sultimis, įberkite druskos, įpilikite alyvuogių aliejaus. Viską sudėkite į dubenėlį, pamarinuokite keletą minučių ir pašaukite į orkaitę. Kepti penkias minutes. Krevetės turi truputėlį apskrusti. Krevetes valgyti su duona. Bon appetite!

(Apsilankyta 860 viso, 1 šiandien)