Varnalėša didžioji (lot. Arctium lappa)
Varnalėša – nereiklus dvimetis augalas, besikerojantis patvoriuose, dykvietėse, apleistose žemėse. Tai puikus vaistinis augalas, turintis daug gydomųjų savybių. Lietuvoje auga net keturių rūšių varnalėšos: didžioji (Arctium lappa), mažoji (Arctium minus), miškinė (Arctium nemorosum) ir paprastoji (Arctium tomentosum).
Vaistams dažniausiai vartojamos varnalėšos šaknys, kuriose yra apie 15 proc. inulino, apie 12 proc. baltymų, eterinio aliejaus, riebalų, angliavandenių, dervų, glikozidų, rauginių ir kitų vertingų medžiagų. Šaknys kasamos pavasarį (tuomet ypač sultingos). Džiovinamos nuvalytos bei supjaustytos šaknys.
Vaistinės vaistažolės savybės
Varnalėšų šaknų nuoviras geriamas sergant cukriniu diabetu, norint sureguliuoti medžiagų apykaitą, sergant šlapimo pūslės akmenlige, gastritu, opalige, kaip prakaitą arba šlapimą varantis vaistas. Liaudies medicinoje šaknų nuoviras geriamas užkietėjus viduriams, sergant reumatu, juo skalaujama burna, gydomos įvairios odos ligos.
Lapų sultys tinka žaizdoms gydyti. Varnalėšos lapų kompresai dedami ant sutinusių ir skaudamų sąnarių, malšina ir druskų nuosėdų keliamus skausmus, gydo egzemą, dedervinę, pūliuojančias žaizdas.
Varnalėšas galima ir valgyti. Ruošiant šviežias šaknis, jas reikia smulkiai supjaustyti ir porą valandų virti parūgštintame vandenyje. Tuomet šaknyse esantis inulinas virsta vaisių cukrumi, kurį gana lengvai pasisavina mūsų organizmas. Varnalėšos šaknis galima valgyti šviežias ir džiovintas, troškintas, keptas, dėti į sriubas vietoje bulvių. Pavasarį iš varnalėšų lapų bei lapkočių galima ruošti sriubas.
Varnalėšų aliejus. Varnalėšų šaknų aliejus vartojamas ir kosmetikoje, jo dedama į kremus ir preparatus plaukų šaknims stiprinti. Tokio aliejaus galite pasigaminti ir patys: varnalėšų šaknis pamirkykite alyvų aliejuje, 10 min. pavirkite (aliejuje) ir ataušinę galite naudoti.