Serbentas juodasis (lot. Ribes nigrum)

Juodojo serbento tėvynė – Europa, nors Vakarų Europoje apie jį sužinota tik viduramžiais, o auginti jis pradėtas dar vėliau, tik XVIII amžiuje Prancūzijoje.

Juodasis serbentas yra krūmas, priklausantis agrastinių šeimai. Jis sunokina apvalias juodas ar violetinės spalvos, saldžias arba rūgštokas uogas, skleidžiančias gana aitrų ir savotišką kvapą.

Vaistinės vaistažolės savybės

Juodųjų serbentų uogos turi labai daug vitaminų. Jose gausu vitamino C, vitaminų B1, B2, B6, D, E, K, PP, karotino. Be to, juodųjų serbentų uogose yra organinių rūgščių, geležies, magnio, fosforo, kalcio, taip pat mikroelementų (jodo, mangano, kalio, natrio, vario, molibdeno, cinko, fluoro ir kt.), pektinų, rauginių ir dažomųjų medžiagų, glikozidų. Juodųjų serbentų lapuose yra eterinių aliejų, fitoncidų, askorbino rūgšties ir vitamino P.

Juodieji serbentai stiprina imunitetą, saugo nuo mažakraujystės. Jie gali pasitarnauti kaip vertingas, gausus vitaminų ir imunitetą stiprinantis vaistas. Užtenka kasdien suvalgyti po 50 g šviežių juodųjų serbentų uogų, kad visiškai patenkintume vitaminų C ir P paros poreikį.

Iš džiovintų juodųjų serbentų uogų galima pasigaminti arbatą: 2 valgomuosius šaukštus uogų užpilkite 1–2 stiklinėmis verdančio vandens, atvėsinkite, perkoškite ir gerkite prieš valgį. Dar vertingesnė arbata iš juodųjų serbentų ir erškėtuogių mišinio. Daug vitaminų yra ir nevirtoje juodųjų serbentų uogienėje, pagamintoje iš sutrintų uogų ir cukraus (santykiu 1:3). Jei tokią uogienę laikysite šaldiklyje, cukraus galite dėti mažiau.

Juodųjų serbentų uogų nuovirais ir sultimis galima gydyti peršalimą ir ūmias kvėpavimo takų infekcijas. Šios uogos skatina prakaitavimą, malšina uždegimus, tonizuoja organizmą ir stiprina imunitetą. 2 valgomuosius šaukštus džiovintų serbentų uogų užpilkite stikline karšto vandens, 10 min. pakaitinkite, pusvalandį palaikykite, kad prisitrauktų ir perkoškite. Peršalę tokio nuoviro gerkite po 2 valgomuosius šaukštus 3–4 kartus per dieną, prieš valgį.

Juodųjų serbentų uogose daug magnio, kuris būtinas normaliai širdies veiklai. Širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai rekomenduojama vartoti uogų ir cukraus mišinį (santykiu 1:2).

Juodųjų serbentų uogos gerina apetitą, skatina tulžies išsiskyrimą, malšina žarnyne vykstančius rūgimo ir puvimo procesus. Sergant ūmiu gastroenterokolitu, rekomenduojama gerti juodųjų serbentų sulčių arba kisieliaus.

Juodųjų serbentų uogos kaip vaistažolės rekomenduojamos sergant inkstų akmenlige, šlapimo pūslės, šlapimtakių bei inkstų uždegimu. Sergant šiomis ligomis padeda šiltas serbentų antpilas. 30 g uogų termose užpilti 1 stikline verdančio vandens ir palaikyti 8 valandas. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 5–6 kartus per dieną.

(Apsilankyta 294 viso, 1 šiandien)