Mėlynė (lot. Vaccinium myrtillus)
Juosvai melsvos mėlynių uogos auga pušynuose ir eglynuose. Šios uogos patinka ne tik žmonėms, jomis maitinasi ir meškos, briedžiai, barsukai.
Mėlynės renkamos sausą, nelietingą dieną. Surinkę mėlynes, jų neplaukite ir paskleiskite plonu sluoksniu ant popieriaus, kad apdžiūtų. Po to galima jas džiovinti + 40° C temperatūroje, jei yra galimybė – kaimiškoje krosnyje. Iš 7 kg žalių mėlynių paprastai sudžiovinama apie 1 kg sausų uogų. Laikykite džiovintas uogas ir lapus medžiaginiame ar drobiniame maišelyje. Džiovintas mėlynes (vaistažoles) galima vartoti du metus.
Mėlynių lapų nuoviras slopina uždegimą, naudingas sergant virškinamojo trakto ligomis. Mėlynių lapuose esantys gliukochinonai mažina cukraus kiekį kraujyje. Lapų nuoviru (ar mėlynių sultimis), esant uždegimui, naudinga skalauti burną, gerklę.
Mėlynės turi gliukozės, laktozės, fruktozės, sacharozės, organinių rūgščių (citrinos, obuolių, gintaro), daug mineralų: geležies, vario, magnio, fosforo, chromo. Be to, mėlynė turi karotino (vitamino A), C, PP, B grupės vitaminų. Mėlynės lapuose daug flavonoidų, eterinių aliejų, karotinoidų, alkaloidų ir t.t.
• Mėlynės ir jų sultys padeda malšinti uždegimus, naudingos sergant reumatu, įvairiomis odos ligomis (ypač psoriaze, egzema), sutrikus medžiagų apykaitai.
• Mėlynių kisielius naudingas virškinimui normalizuoti, padeda tiek esant viduriavimui, tiek esant vidurių užkietėjimui. Tačiau mėlynių negalima vartoti esant infekcinės kilmės viduriavimui.
• Mėlynių uogos labai naudingos akims. Jos padeda gerinti regėjimą, atgaivina pavargusias ir paraudusias akis. Mėlynėje esančios medžiagos turi savybę pagerinti regėjimo aštrumą, ypač prieblandoje.
• Mėlynės turi daug antioksidantų, kurie padeda sumažinti galimybę susirgti širdies ligomis. Mėlynių kisielius ar gėrimas naudingas trombozės, miokardo infarkto profilaktikai.
• Arbata iš mėlynių uogų ir lapų yra geriama peršalus, skaudant galvai, kosint. Gerti reikėtų džiovintų uogų ir lapų nuovirą.
• Esant skrandžio negalavimams, 1 valg. šaukštą sausų uogų užpilkite 2 stiklinėmis vandens ir virkite tol, kol skysčio nesumažės per pusę. Po to perkoškite ir gerkite po ¼ stiklinės 4 kartus per dieną prieš valgį.
• Mėlynės tinka odos ligoms gydyti. Virtų mėlynių tirštą košelę uždėkite storu sluoksniu ant odos esant egzemai, opoms, spuogams ar nudegimams.
Nors mėlynės nėra priskiriamos dažnai alergizuojančių uogų kategorijai, suvalgę uogų, stebėkite, ar nepasireiškia alerginė reakcija: nepaburko lūpos, liežuvis, veidas. Ar neskauda pilvo, nesvaigsta galva, nepykina, nėra viduriavimo? Gal sunku kvėpuoti, išbėrė ir niežti odą? Jei pasireiškia šie alergijos simptomai, kreipkitės į gydytoją.