Mairūnas kvapusis ( lot. Origanum majorana)
Mairūno tėvynė – Indija. Senovės graikai ir romėnai šiuos augalus vartojo ir kaip vaistažoles, ir kaip prieskonius. Buvo tikima, kad mairūnų aromatas gina žmogų nuo nelaimių, padeda išvengti ligų. Šiuo augalu gydydavosi įgėlus skorpionui, nuo raganų užkeikimų. Iš jų pagaminti aliejai buvo laikomi meilę skatinančia priemone.
Kvapusis mairūnas – daugiametis,o Lietuvoje vienmetis arba dvimetis augalas, išaugantis iki 25–50 cm aukščio. Lapai smulkūs, kiaušiniški arba elipsiški, plaukuoti. Žydi nuo liepos iki rugsėjo baltais arba rausvais žiedais, susitelkusiais į tankų žiedyną. Sėklos dažniausiai nespėja subręsti. Kaip prieskonis auginamas daržuose, soduose, taip pat namuose ant palangių. Taigi neužmirškime pavasarį pasisėti šio prieskonio.
Ir vaistams, ir prieskoniams mairūnas renkamas žydėjimo pradžioje, dažniausiai lapai, rečiau – žiedų pumpurai bei sėklos. Nuskinti lapai džiovinami ir laikomi tamsoje. Jie yra specifinio kvapo ir aitroko, truputį deginančio skonio. Šviesoje džiovinamas mairūnas tamsėja, beveik pajuoduoja ir praranda vertingąsias savybes.
Mairūno lapuose ir žieduose yra eterinio aliejaus, kurio pagrindą sudaro terpinenas, taip pat kamparas, borneolis, terpineolis, sabinenas. Mairūnas turi ir rauginių medžiagų, cukraus, organinių rūgščių, karčiųjų, mineralinių medžiagų.
Vaistinės vaistažolės savybės
Mairūnas skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, gerina apetitą, mažina vidurių pūtimą, vartojami sergant gastritu. Šios mairūno savybės sustiprėja vartojant juos kartu su ramunėlėmis ir pipirmėtėmis.
Mairūnas mažina galvos skausmą, ramina, gydo uždegimus, naikina bakterijas ir virusus. Peršalus ir kosint galima išbandyti mairūnų inhaliacijas, kurios gana veiksmingos.
Eterinis mairūnų aliejus naikina bakterijas, slopina skausmą, spazmus, uždegimus, lengvina atsikosėjimą, varo tulžį. Be to, jis gerina kraujo apytaką, skrandžio ir žarnyno veiklą, mažina kraujospūdį, persivalgius šalina nemalonius pojūčius, skatina toksinų šalinimąsi iš organizmo.
Mairūnu gardinamos sriubos, padažai, troškinta mėsa, varškė, dešros. Mairūnas puikiai dera vartojamas su lauro lapais, juodaisiais pipirais. Taip pat mairūnu tinka pagardinti daržovių patiekalus. Skanios bus keptos bulvės, gausiai apibarstytos mairūnu.