Ajeras balinis (lot. Acorus calamus)
Lietuvoje balinis ajeras auga ežerų, nesraunių upių pakraščiuose, pelkėtose vietose.
Norint pasirūpinti vaistingosios žaliavos, paprastai pavasarį arba rudenį kasami ajero šakniastiebiai. Žaliava nuplaunama, nupjaunamos smulkios šaknys, supjaustoma į 10-15 cm ilgio gabaliukus. Storesni šakniastiebiai skeliami išilgai.
Šakniastiebius reikia išdžiovinti pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje arba džiovykloje 30-35 °C temperatūroje. Išdžiūvusi žaliava – gelsvai rudi, lengvai lūžtantys, lūžyje balti su gelsvu ar rausvu atspalviu, grūdėti, aromatingi šakniastiebiai.
Vaistinės vaistažolės savybės
• Ajeras pasižymi apetitą žadinančiu, virškinimą gerinančiu, dezinfekuojančiu, priešuždegiminiu, sutraukiančiu, žaizdas gydančiu, spazmolitiniu, šlapimo ir tulžies išsiskyrimą skatinančiu poveikiu.
• Vartojamas sergant gastritu, kai sumažėjęs rūgštingumas, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige.
• Ajero nuoviru skalaujama burnos ertmė sergant parodontoze, esant blogam burnos kvapui, plaunami plaukai ar įtrinama galvos oda, kad išnyktų pleiskanos ir sustiprėtų plaukų šaknys.
• Ajero milteliais valomi dantys, kad sustiprėtų dantenos, apibarstomos žaizdos ir opos. Ruošiamos gydomosios vonios.
Galite patys pasigaminti ajerų nuoviro. Du valgomuosius šaukštus smulkintų ajero šakniastiebių užpilkite stikline verdančio vandens ir 30 min. kaitinkite vandens vonelėje (kitame inde su verdančiu vandeniu). Po to palikite 10 min. atvėsti, tada perkoškite ir, jei reikia, praskieskite virintu vandeniu iki 200 ml tūrio. Gerti ajerų nuovirą reikia po ¼ stiklinės 3 kartus per dieną 30 min. prieš valgį.