Žolelės gaminimui ir gydymui

Jei mėgstate gaminti, turbūt žinote, kokios svarbios maisto skoniui bei aromatui yra žolelės bei prieskoniai. Atrodo, kad įdedi jų nedaug, bet išsiskleidžia visa puokštė aromatų ir kvapų. Maistas su žolelėm bei prieskoniais ir be jų yra kitokio skonio. Kita vertus, ne visas žoleles galime naudoti valgio darymui, nes jos naudojamos medicininiais ir terapiniais tikslais. Daugelis žmonių klausia, kuom skiriasi žolelės ir prieskoniai. Yra tam tikrų subtilių dalykų tarp šių dviejų.

Jei žolinio augalo lapeliai yra naudojami valgio pagardinimui ar medicininiais tikslais, tai vadinama žolelėmis. O jei naudojami žolinio ar kito augalo šaknys, stiebas, sėklos ar vaisiai, tai jau vadinama prieskoniu. Prieskoniai pasižymi intensyvesniu skoniu ir jų naudoti reikia mažiau. Kartais, tam tikra žolelė gali būti vadinama ir prieskoniu. Pavyzdžiui, krapų lapeliai yra žolelės, kuriomis gardiname sriubas ar salotas. Bet, kita vertus, krapų sėklas naudojame kaip prieskonį įvairiuose patiekaluose.

Tad specialus žolelių sąrašas jums gali labai pasitarnauti, norint, kad patiekalai būtų gardūs. Pateikiame jums sąrašą žolelių, kurios tinka ir kulinariniams, ir medicininiams tikslams.

Žolelių sąrašas ir jų panaudojimas

  • Šventagaršvė – gardinami kepti gaminiai, stiebeliai naudojami medicinoje,
  • Lauro lapai – gardinama mėsa, paukštiena, daržovių patiekalai, naudojami gydant galvos skausmus, migreną, turi antigrybinių ir antiuždegiminių savybių,
  • Bazilikas – naudojamas gaminant padažus, sriubas, naudojamas gydant astmą, streso sukeltus kūno sutrikimus,
  • Bergamotė – bergamočių aliejus naudojamas gaminant kvepalus,
  • Daržinis builis – gardinami patiekalai, mažina kraujo spaudimą, valo kraują,
  • Medetka – gydo odos infekcijas, galima daryti arbatą,
  • Krapo lapai – naudojamas kaip garnyro sudedamoji dalis, pagelbėja skaudant skrandį,
  • Levanda – gardinama arbata ir pyragaičiai, kiti miltiniai kepiniai, levandų aliejus naudojamas aromaterapijoje, pagelbėja užmigti,
  • Citrinžolė – plačiai paplitusi Tajų kulinarijoje,
  • Mairūnas – gardinamos sriubos bei troškinta mėsa ar žuvis,
  • Mėta – naudojama ruošiant arbatas, desertus, galima gardinti ir kitus patiekalus,
  • Raudonėlis – puikus raudonos mėsos bei paukštienos prieskonis, medicinoje naudojamas kaip antiseptikas,
  • Petražolė – naudojama beveik visuose patiekaluose,
  • Rozmarinas – skaninami mėsos bei paukštienos patiekalai, rozmarinas stabdo kraujavimą, taip pat yra pagrindinis ingredientas gaminant aliejus,
  • Šalavijas – gardinami Viduržemio jūros šalių patiekalai,
  • Dašis – lengvina atsikosėjimą, gardinamos sriubos ir troškinta mėsa ar žuvis,
  • Rūgštynė – naudojama salotose, sriubose ir troškintame maiste,
  • Čiobrelis – tiesiog gardina įvairius patiekalus,
  • Peletrūnas – gardina mėsą ir kitus patiekalus.
(Apsilankyta 107 viso, 1 šiandien)