Staltiesės stalui
Šiandien ant vaišių stalo tiesdami staltiesę net nesusimąstome, kad ją jau XIV a. viduryje tiesė mūsų protėviai. Kartais staltiesę atstodavo audeklo rankšluosčiai. Renesanso laikais prie neužtiesto stalo valgydavo prasčiokai. Kilmingiesiems rankšluostis buvo net būtinybė, ypač jei jis atlikdavo staltiesės funkciją. Servetėlės, kaip higieninė priemonė, prie stalo naudojamos nuo XV a. vidurio. Tačiau iš pradžių jų paskirtis buvusi visai kitokia nei dabar. Į klausimą: „Ką turime daryti, gavę šaukštą ir gabaliuką minkštos drobės?“ tuomet buvo atsakoma: „Pavalgius nuvalyti šaukštą į drobę ir grąžinti.“ Nuo karaliaus Žygimanto laikų naudojama servetėlė, buvusi rišama ant kaklo, kad dažai ir riebūs trupiniai neterliotų brangių apdarų. Mat išeiginius drabužius, žiponus, kontušus ar kitus, nešiodavo net kelios bajorų kartos. Jie būdavo perduodami sūnums ir anūkams. Servetėlę užsirišti pasidarė sunku, kai išpopuliarėjo puošnios apykaklės. Šiandien servetėlę užsikišti už apykaklės net nemandagu.
Ilgą laiką į staltiesės kraštus po valgio buvo šluostomos rankos, beje, kartais ir nosis. Riebaluotos rankos per dideles vaišes buvo šluostomos ir į tarpustalėmis bėgiojančius šunis, tai gal jie ir būsią šiandieninių servetėlių „pirmtakai“?
Yra žinoma dar viena hipotezė, kaip vietoj staltiesių ant stalų atsirado servetėlės. Pasitinkant kariūnus po pergalingų žygių vaišių stalai būdavo dengiami ilgomis ir plačiomis staltiesėmis. Pasibaigus vaišėms, nesuvalgytas maistas būdavo suvyniojamas į čia pat nuimtą ir į skiautes suplėšytą staltiesę ir išdalijamos. Laikas, belaukiant vyrų iš mūšio, prailgdavo, tad moterys užsiimdavo rankdarbiais: iš anksto pasiūdavo ir išdabindavo audinio skiautes maistui suvynioti po vaišių. Vėliau šios skiautės buvo pavadintos servetėlėmis. Šiandien stalus dengiame staltiesėmis arba servetėlėmis, kurias dėl aiškumo pavadinkime staltiesėlėmis – servetėlėmis. Taip jas aiškiai atskirsime nuo higieninių servetėlių, kuriomis šluostome lūpas. Staltiesėlės – servetėlės, kaip ir staltiesės, gali būti tik medžiaginės: lininės, drobinės, medvilninės, medvilnė su poliesteriu ar linu, akrilinės ir plastikinės, pastarosios naudojamos ruošiant stalą vasarnamyje, verandoje, ar gamtoje, jos visiškai netinka serviruoti stalui namuose. Higieninės servetėlės gali būti medžiaginės ir popierinės.
Staltiesės
Staltiesių kraštai nuo stalo krašto turi būti nukarę 30-35 cm, o vidurinė lenkimo linija – per patį stalo centrą. Švediški stalai yra dengiami ilgomis staltiesėmis – jų kraštai tik per 5 cm. nesiekia žemės. Tokių staltiesių kraštai gali būti nusegami, kad būtu patogu skalbti suteptą staltiesės vidurį. Patogumui stalai gali būti dengiami dviem kontrastingų spalvų staltiesėmis, kurios tiesiamos viena ant kitos. Tokios staltiesės turi būti kvadrato formos, o tiesiant, viršutinės staltiesės kampai dedami ties apatinės staltiesės lenkimo linija. Tai ne tik puošnu, bet ir patogu prižiūrėti. Ant apvalių stalų staltiesė dengiama taip, kad kampai nusvirtų ant stalo kojų ir jas uždengtų.
Staltiesės paprastai nėra laidomos laidyne. Užtiesus staltiesę iš vakaro arba dvi valandas prieš pobūvį, pakanka supurkšti ją vandeniu. Kuo daugiau staltiesę sudrėkinsim, tuo ji bus lygesnė.
Patogumui po staltiese gali būti tiesiamas minkštas audinys (moltonas), kuris sugeria garsą ir apsaugo stalą nuo karščio ar išsiliejusių skysčių.
Staltiesėlės – servetėlės
Tai servetėlės, kurios tiesiamos ant stalo. Jos atlieka keletą funkcijų:
1) apsauginę – apsaugo stalą nuo įbrėžimų. Sumažina triukšmą;
2) higieninę – apsaugo įrankius nuo sąlyčio su stalu;
3) estetinę – suteikia vaišių stalui estetinį vaizdą, o aplinkai – jaukumo.
Staltiesėlės – servetėlės yra skirtos:
• pietų (pusryčių, vakarienės) stalui (geriausiai tinka stačiakampės, 35×45 cm ar net 35×50 cm dydžio servetėlės, kad ant jų būtinai tilptų visi reikalingi asmeninio naudojimo stalo įrankiai);
• kavos ar arbatos stalui ( geriausiai tinka 30×30 cm arba 35×35 cm dydžio servetėlės, jei bus vaišinama ir desertu, arba mažesnės, jei patiekiama tik kava ar arbata).
Staltiesėlės – servetėlės tiesiamos lygiagrečiai stalo kraštui, maždaug 1 cm atstumu nuo jo. Jei servetėlės su kuteliais, tarpo tarp stalo krašto ir servetėlės galima nepalikti. Jei stalas užtiestas staltiese, servetėlių dėt nereikia, išskyrus tuos atvejus, kai staltiesė sunkaus audinio (pvz., aksominė), specialiai pasiūta tam stalui. Netinka ant stalo tiesti popierines servetėles – jos skirtos tik lūpoms nusišluostyti.
Parenkant servetėlių ar staltiesės spalvą, labai svarbu harmonija. Jei staltiesė spalvota, parinkite staltiesės spalvų indus. Geriausiai prie spalvotų užtiesalų tinka balti indai, beje, juose gražiausiai atrodo patiekalai, o sudužus puodeliui ar lėkštutei, lengviau parinkti naujus.
Įvairiaspalvės, margos servetėlės labiau tinka kasdieniam stalui, o ypač iškilmingomis progomis (vestuvių, jubiliejaus) stalas dengiamas baltomis ar šviesių spalvų staltiesėmis.
Higieninės servetėlės
Higieninės servetėlės gali būti medžiaginės ir popierinės. Jau pats pavadinimas nusako šių servetėlių funkciją – jos skirtos rūbams valgant apsaugoti ir lūpoms, pirštams nusivalyti. Atsisėdus prie stalo higieninė servetėlė išlankstoma ir padedama ant kelių, jei tuo metu dar nevalgoma, arba kairėje lėkštės pusėje. Jei į stalą patiekiamas patiekalas, kuris bus valgomas rankomis, valgančiajam būtina padėti antrą higieninę servetėlę. Higieninės servetėlės atlieka dar ir dekoratyvinę funkciją, – gražiai išlankstytos, jos labai puošia stalą. Dekoratyviai sulankstytomis servetėlėmis stalui suteikiama šventinė nuotaika, sukuriama tema.
Higieninė servetėlė, serviruojant stalą, gali būti dedama šiose vietose:
• priešais valgantįjį – serviruojamos vietos centre (tai reiškia, kad užkandis bus atnešamas porcijomis). Apatinis lankstinio kraštas nuo stalo krašto turi būti nutolęs mažiausiai 3 cm;
• ant pagrindinės lėkštės;
• kairėje pusėje ant lėkštutės duonai;
• kairėje pusėje prie šakučių;
• taurėje.
Stalo serviruotę pagyvina į servetėlę lėkštėje padėti įrankiai, tačiau šis stalo serviravimo variantas yra ne toks populiarus. Viešojo maitinimo įstaigose tenka matyti atnešamus į higieninę servetėlę įsuktus peilį ir šakutę. Tai yra populiaru „greitojo“ maisto restoranuose, kavinėse. Tokiu atveju ši servetėlė atlieka tik higieninę funkciją: įrankiai išlieka nepaliesti rankomis ir nėra dedami ant neuždengto stalo. Ta pati servetėlė ant kelių nebetiesiama, lūpos ja nešluostomos. Paprastai tam ant stalo yra padedamas specialus stovelis su higieninėmis servetėlėmis.