Stalo serviravimas, į ką reikia atkreipti dėmesį
Vaišių stalo puošnumą šiandien daugiau lemia stalo serviravimas, saikinga puošyba ir originalios idėjos negu įmantrūs indai, įrankiai ar valgių įvairovė. Kita vertus, gražiai atrodantis stalas nors ir žavi, tačiau dažnam yra savaime suprantamas dalykas. Tik šeimininkai žino, kiek tenka pasukti galvą, norint nustebinti svečius, ir savaime suprantami dalykai iš tikrųjų nėra jau tokie aiškūs. Ką gi žino tie, kuriems visada viskas akivaizdu, kurie, pastebėję ką nors ne taip, niekuomet nepasako, nes gerai išmano etiketą, į ką reikėtų atkreipti dėmesį serviruojant stalą, kad svečiams netektų mandagiai… nutylėti?
Štai keletas pagrindinių nuostatų, tinkančių ir kasdieniam, ir šventiniam stalui:
- Indų, įrankiu, taurių ir stalo užtiesalų dermė (plonas, tarsi perregimas porcelianas gražiau atrodo ant švelnaus, balto, spalvoto ar blizgančio audinio, o keramika – ant šiurkštesnės faktūros staltiesės ar servetėlės, pvz., nebalinto lino).
- Interjero ir indų bei užtiesalų spalvinė harmonija, jauki aplinka (tamsioje, mažoje patalpoje gražiau atrodo šviesūs indai, staltiesės ir staltiesėlės, o didelėje, saulėtoje patalpoje labiau tinka tamsesni, ryškiau dekoruoti indai, spalvingesni tekstilės gaminiai).
- Stalo dengimas: užtiesus staltiesę arba paklojus servetėles, pirmiausia išdėliojamos lėkštės, paskui įrankiai, vėliau krištolo ar stiklo indai, vazos, žvakides, servetėlės, augalų kompozicijos, indeliai prieskoniams.
- Servetėlė tiesiama l cm atstumu nuo stalo krašto, jos kraštas turi būti lygiagretus stalo kraštui. Niekuomet netiesiame servetėlės ant stalo kampu, o popierinės ar medžiaginės servetėlės – ant staltiesės. Popierinė servetėlė ant stalo apskritai neklojama.
- 1 cm atstumu nuo servetėlės krašto (jei stalas užtiestas jomis) pastatoma padėkime lėkštė, ant kurios per vaišes dedamos kitos lėkštės su patiekalais – užkandžiais ir karštaisiais patiekalais, išskyrus desertą. Prieš įnešant desertą padėklinė lėkštė nuimama.
- Tradiciškai duonos lėkštutė dedama kairėje pusėje taip, kad jos centras lygiuotųsi su pagrindinės lėkštės viršumi. Galimi ir kiti variantai: duonos lėkštutės centras atitinka pagrindinės lėkštės centrą arba sulyginamos jų apačios.
- Daugiau kaip trijų lėkščių nededame viena ant kitos. Jos išdėstomos mažėjimo tvarka.
- Įrankiai dengiant stalą išrikiuojami atsižvelgiant į tai, kokia tvarka bus patiekiami valgiai (arčiausiai lėkštės dedami įrankiai, skirti paskutiniam patiekalui).
- Dėliojant įrankius kotelių galai sulyginami su pagrindinės lėkštės apatiniu kraštu. Vidurinė įrankių pora gali būti pastumiama šiek tiek atokiau nuo stalo briaunos negu kitos dvi įrankių poros. Jei turime tik užkandžių arba tik pagrindinio patiekalo įrankius, viena jų pora taip pat truputį atitraukiama nuo stalo pakraščio.
- Įrankiai jūros gyvūnų patiekalams dedami dešinėje pusėje, už pagrindiniu Įrankių, vertikaliai arba įstrižai.
- Įrankiai desertui už pagrindinių lėkščių turi būti tik tada, kai prieš desertą, bus valgomas pagrindinis patiekalas, sriuba ar užkandžiai.
- Ruošiant kavos ar arbatos stalą įrankiai desertui padedami kaip pagrindiniai įrankiai – abipus deserto lėkštės.
- Saldi sriuba paprastai seka po karštųjų patiekalų kaip desertas, todėl ir jai skirtas šaukštas padedamas dešinėje pusėje arčiausiai pagrindinės lėkštės.
- Peilis sviestui paliekamas ant lėkštelės duonai – vertikaliai dešiniajame jos pakrašty.
- Šaukštelis salotoms – ant salotų indelio polėkštės horizontaliai.
- Puodelis kavai arba arbatai pastatomas dešinėje deserto lėkštės pusėje taip, kad puodelio centras lygiuotųsi su deserto lėkštės viršutiniu kraštu. Per pietus ar vakarienę puodelių iš anksto nestatome (nebent valgantysis to pageidauja). Kava arba arbata paduodama po valgio.
- Stiklinė arba taurė statoma dešinėje pusėje už peilio, esančio arčiausiai lėkštės, arba už deserto šakutės, jei bus valgomas tik desertas.
- Jei taurių daugiau, jos gali būti išdėstomos taip:
– mažėjimo linkme horizontaliai, kai didžioji taurė statoma už peilio, esančio arčiausiai lėkštės;
– mažėjimo linkme įstrižai, kai didžioji taurė – už peilio, esančio arčiausiai lėkštės;
didėjimo linkme, kai didžioji taurė atsiduria už peilio, esančio toliausiai nuo lėkštės (patogu, kai ant stalo mažai vietos).
– trikampiu, kai didžioji taurė neužstoja mažesniųjų.
- Rozetė, skirta citrinai, sviestui ar medui, dedama už pagrindinių lėkščių ir deserto įrankių. Jei reikia, ant stalo gali būti ir dvi rozetės, pvz., patiekiant medų ir citrinos griežinėlius kiekvienam asmeniui atskirai.
- Kortelė su svečio vardu ir pavarde užpildoma rašytiniu šriftu ranka arba kompiuteriu. Serviruojant stalą ji dedama tarp pagrindinių lėkščių ir įrankių desertui, ant lėkštės antrajam patiekalui ar užkandžiams arba ant lėkštutės duonai.
Stalo serviravimas – keletas pastabų:
- Indai su patiekalais ant stalo dedami ir kava pilstoma svečiui iš dešinės pusės.
- Indai nurenkami tik visiems baigus valgyti
- Serviruojant nereikėtų perkrauti stalo patiekalais.