Raudonasis vynas geriau nei dieta?
Amerikos mokslininkai tvirtina, jog raudonojo vyno vartojimas valgio metu teigiamai veikia organizmą net geriau nei subalansuota „jaunystės“ dieta.
Apie tai, kad raudonajame vyne yra antioksidanto, įtakojančio ilgaamžiškumą, žinota seniai. Tačiau, kaip rodo naujų tyrimų rezultatai, teigiamas antioksidanto resveratrolio poveikis yra didesnis nei mažai kalorijų turinčios dietos.
Tai nustatyti mokslininkams padėjo prancūzai, kurie nors ir vartoja pakankamai daug riebalų turinčio maisto, yra daug sveikesni ir daug rečiau serga širdies bei kraujagyslių ligomis nei amerikiečiai. Prancūzai, beje, kaip ir ispanai, dažniausiai valgio metu išgeria taurę vyno.
Mokslininkai išsamiai nagrinėjos resveratrolio poveikį įvairiems organams. Didžiausias teigiamas poveikis stebėtas širdžiai. Taip pat ši medžiaga teigiamai veikia raumenų audinius ir smegenis.
Tyrimas atliktas su žiurkėmis. Pirmosios grupės graužikus maitino įprastu maistu, antrosios – mažai kalorijų turinčiu maistu, trečiosios grupės žiurkės gaudavo papildų su resveratroliu. Pastebėta, kad antrosios grupės žiurkėms senėjimo procesai lėtėja 90 proc. Tačiau resveratrolio poveikis dar didesnis – jis 92 proc. stabdo pokyčius, kurie vyksta organizmui senstant.
Atradimą dar reiks patvirtinti klinikiniais tyrimais. Tačiau mokslininkai jau dabar tikri, kad vyresniojo amžiaus žmonės turėtų į racioną įtraukti taurę raudonojo vyno arba vartoti papildų, kurių sudėtyje yra resveratrolio. Tai jiems padės pristabdyti senėjimo procesus taip pat efektyviai kaip ir mažai kalorijų turinti dieta.
Autorius: www.lsveikata.lt