Nauja virtuvė: ko nepamiršti?

Virtuvė – tai savitas namų centras, dažnai sutraukiantis ne tik šeimos narius, bet ir svečius. Dėl to šios patalpos planas, joje stovintys baldai, reikmenys turi lemiamos reikšmės. Dėmesio įrengiant naują virtuvę turėtų sulaukti net, atrodytų, menkos detalės, tokios kaip šiukšliadėžės ar stalo įrankiai. Tad neskubėkite, gerai apgalvokite visus poreikius – ne tik dažniausiai virtuvėje besisukiojančio žmogaus, bet ir kitų šeimos narių. Tam, kad užduotis būtų paprastesnė, pateikiame esminius patogiai įrengtos patalpos ypatumus.

Visa ko pradžia – poreikių įvertinimas

Virtuvė visais aspektais turėtų idealiai atitikti čia šeimininkaujančio žmogaus poreikius. Tad pasirinkite būtent tokius baldus, reikmenis, kurie leistų komfortu, ergonomika mėgautis kiekvieną akimirką.

Nebijokite rinktis nestandartinių, individualiai pagamintų baldų, technikos. Juk šio kambario nesinori iš pagrindų atnaujinti vos po kelerių metų. Pradžioje tiesiog atsakykite į klausimą: „kuo turėtų pasižymėti man patogi virtuvė?“. Tuomet jau galėsite įrengti patalpą ne tik pagal tai, ar esate kairiarankis, ar dešiniarankis, bet ir pagal tai, kurioje kambario dalyje mieliausia gaminti, ar norite gamindami dairytis pro langą ir pan.

Apgalvokite, kiek vietos prireiks maisto ruošimui. Galbūt mielai priimate pagalbą, mėgstate gaminti ne vieni? Ar dievinate priimti svečius, ar dažniausiai gaminate tik sau? Ar šeima gausi? Įvertinę šiuos aspektus vietos poreikį įvertinsite lengviau.

Nepamirškite, kad reikia atsižvelgti į patalpos formą, matmenis. Šiukšliadėžės, lentynos ir kiti virtuvės reikmenys privalo turėti savo vietą. Be to, reikėtų skirti dėmesio baldų aukščiui, pločiui, net stalčių ir durelių atidarymo mechanizmams. Spintelės, lentynos turėtų būti kabinamos tokiame aukštyje, kad būtų nesunku pasiekti visus čia laikomus daiktus, maisto produktus. Standartiškai ant žemės statomos virtuvinės spintelės būna 85 cm aukščio. Sieninės lentynos paprastai kabinamos maždaug 130 cm aukštyje.

Patogi buitinė technika ir kitos detalės

Tam, kad virtuvėje būtų patogu dirbti bei malonu leisti laiką, reikėtų atsižvelgti ir į buitinės technikos montavimo planą. Esminius technikos prietaisus, tokius kaip šaldytuvas, kriauklė ir viryklė, vertėtų išdėlioti taip, jog tarp jų būtų kuo patogiau judėti.

Laikantis specialistų rekomendacijų, šaldytuvas, kriauklė ir šiukšliadėžės būtų statomi vienas šalia kito. Tai logiška – juk maistą gaminti kur kas patogiau, kuomet viską turite po ranka. Be to, tokiu būdu galėsite ir sutaupyti laiko, lengviau pasirūpinti švara. Beje, nemanykite, kad šiukšliadėžė – tai paprasčiausias kibiras. Jei norite įsirengti virtuvę šiuolaikiškai, rūpinatės aplinka, galite rinktis šiukšliadėžę su kompostavimo ar atliekų rūšiavimo skyriais. Jei patogiausia šiukšliadėžę statyti kur nors kampe, ne spintelėje, drąsiai dairykitės išskirtinio dizaino gaminių. Šiukšliadėžė gali papildyti interjerą spalva, forma. Esama ir tokių modelių, kurie primena tiesiog dailią spintelę.

Dar vienas naudingas patarimas – apgalvoti, kur laikysite indus, stalo įrankius, kepimo priemones, peilius ir kitokius panašius virtuvės reikmenis. Idealiu atveju jie turėtų būti kuo arčiau darbastalio. Jei įmanoma, peilius galite kabinti ant specialios, ant sienos pritvirtintos magnetinės juostos, o šalia laikyti pjaustymo lentas. Jei norite, kad virtuvė liktų patogi ilgus metus, įvertinkite kiekvieno, net ir mažiausio šeimos nario poreikius. Indų, įrankių kiekis, dizainas, netgi šiukšliadėžės vieta ar forma – įtakos komfortui ir pasitenkinimui aplinka turi viskas. Kone svarbiausia siekiant tokio tikslo – neskubėti. Tegul virtuvė išties tampa jaukiausiu namų kampeliu, kuriame gera mėgautis ir gardžiais patiekalais, ir džiugiais pokalbiais.

(Apsilankyta 111 viso, 1 šiandien)


Similar Posts