Kava gali gydyti!
Kava – tonizuojantis ir organizmą stiprinantis gėrimas. Keli kavos puodeliai per dieną gali suteikti ne tik energijos visai darbo dienai, bet ir veikia visą mūsų organizmą.
Kavos pupelėse yra 1,3 proc kofeino, tirpioje kavoje – nuo 3 iki 5 proc. Be jo kavoje yra labai aktyvių kraujagysles plečiančių junginių, dėl kurių persigėrus kavos jaučiame širdies permušimus, silpnumą. Kavoje yra gausu antioksidantų bei skausmą malšinančių ir antibakterinėmis savybėmis pasižyminčių komponentų.
Padeda susikaupti. Reguliarus kavos vartojimas stiprina mąstymo galimybes. Kofeinasveikia tonizuojančiai. Kava padeda sukoncentruoti dėmesį, o kofeinas veikia atmintį, sprendimus, mokymąsi bei dėmesį. Taip pat kofeinas galipakelti nuotaiką, tikriausiai jau vien dėl to, kad žmogus jaučiasi energingesnis.Be to kofeinas mažina mieguistumą. Žmonės ilgiau gali išlikti darbingi.
Mažina skausmą. Kava gali palengvinti skausmą (taip pat ir sportuojantar po tojaučiamą raumenų maudimą). Pastebėta, jog skausmas gali palengvėti po 1-2 stiprios kavos puodelių per dieną.
Stiprina dantis. Mėgstantiems kavą su pienu tenka rečiau lankytis pas odontologą. Kava susilpnina Streptococcus mutans rūšies bakterijų augimą. Taip pat kavoje yra medžiagos, kurios apsunkina bakterijų prilipimą prie išorinio dantų paviršiaus. Opiene yra kalcio, kuris dar papildomai sustiprina dantis.
Mažina akmenų susidarymą. Kava – puikus šlapimą varantis gėrimas, priverčiantis padirbėti mūsų šlapimo pūslę. Todėltokiu būdu galima išvengti inkstų ir šlapimo pūslės akmenų susidarymo. Gerdami kavą mes paprasčiausiai praskiedžiam šlapimą ir taip sumažiname riziką akmenų susidarymui inkstuose.
Mažina rankų drebėjimą. Vienas kavos puodelis per dieną per pusę sumažina galimybę susirgti galvos smegenų ligomis, dėl ko gali atsirastigalūnių tremoras ar stiprus drebėjimas. Kofeino specifinės savybės gali apsaugoti smegenų ląsteles nuo tipiško minėtiems susirgimams sunykimo.
Užkerta kelią diabetui. Jei išgeriama apie 3 puodeliai kavos per dieną, galima 20 – 30 proc sumažinti riziką susirgti 2 tipo cukriniu diabetu. Kofeine esantys antioksidantai dalyvauja insulinuipatenkant į audinius.
Svarbu geriant kavą visuomet jausti saiką ir jos nepadauginti.