Kaip nepasimesti tarp įrankių, pietaujant restorane?

    Pripažinkite, toli gražu ne kiekvienas žino ir moka tinkamai naudotis ant stalo sudėtai įrankiai bei taurėmis. Dėl to tenka patekti į nemalonią situaciją ir nemaloniai pasijausti dėl savo neišmanymo. Pabandykime jums padėti. Tai ką daryti, kai esate pakviesta pietų į prabangų restoraną, ir net nenutuokiate, kokiais įrankiais naudotis iš pradžių, karštam patiekalui, žuviai desertui ir taip toliau. Bene svarbiausia taisyklė – pirmiausia naudokitės toliausiai padėtais įrankiais.

Tokios yra įrankių ir pietavimo taisyklės

     Valgykite kaire ranka, bet taurę su vandeniu ar vynu imkite į dešinę. Maistas, padėtas kairėje nuo jūsų, yra jūsiškis, jūsų taurė pastatyta dešinėje pusėje. Tad nesusimaišykite ir negriebkite kaimyno taurės.

     Toliausiai nuo jūsų padėti peiliai, šakutės ar šaukštai yra būtent tie, kuriais turėtumėte naudotis pirmiausiai. Beje, šie įrankiai naudojami tik vienam patiekalui vieną kartą, nebandykite tais pačiais įrankiais griebtis ir kito. Taip parodysite savo neišmanymą.

     Toliausiai nuo jūsų kairėje pusėje yra padėta salotas valgyti skirta šakutė, po jos padėta (viduryje tarp trijų šakučių ir pati didžiausia) pagrindinio patiekalo šakutė, o ar artimiausiai lėkštės rasite desertinę šakutę.

     Pereikime prie kitos lėkštės pusės. Dešinėje pusėje toliausiai nuo jūsų padėtas sriubai skirtas šaukštas, arčiau lėkštės (arba trijų įrankių viduryje) rasite pagrindiniam patiekalui skirtą peilį, o arčiausiai lėkštės bus padėtas šaukštelis arbatai.

     Desertinė šakutė yra arčiausiai lėkštės kairėje pusėje, o arbatos šaukštelis – arčiausiai lėkštės kairėje pusėje. Bet kartai šie įrankiai būna atnešami su pačiu desertu, tad prie lėkštės jų gali ir nebūti.

     Taigi, svarbiausia įsidėmėti principą „nuo išorės link centro“ ir jūs nepasimesite šaukštų šaukštelių džiunglėse.

Du būdai, kaip galima naudotis peiliu ir šakute

     Amerikietiškas stilius: Peilį laikote dešinėje rankoje, o su kairėje rankoje laikoma šakute smeigiate maistą. Tuomet jį supjaustote kąsnio dydžio gabaliukais, peilį atremiate į lėkštės kraštą, o šakutę perimate į dešinę ranką ir ja valgote supjaustytus gabaliukus. Taisyklė galio atvirkščiai, jei esate kairiarankis. Tuo tarpu nei kairės rankos riešo, nei alkūnės negalima laikyti ant stalo – tai bloga maniera.

     Kontinentinis/Europinis stilius: Peilį laikote dešinėje rankoje, o šakutę – kairėje. Maistą valgykite su šakute, kurią laikote kairėje rankoje, nereikia jos pernešti į dešinę. Abu įrankius valgymo metu laikote rankose. Peiliu pjaunate maistą ir kaire ranka smeigiate šakute maistą ir dedate į burną. Jei valgydamas užsimanote atsigerti, abu įrankius privalote padėti į „ilsėjimosi pozą“, tai yra, sukryžiuokite lėkštėje šakutę ant peilio.

     Jei baigėte valgyti, įrankius padėkite taip: šakutę dantelėmis į viršų, o peilį ašmenimis į lėkštės vidų. Taip sukryžiuoti reikėtų labai plačiai, per pusę lėkštės, ne kaip padėjus įrankius „poilsiui“.

     Visi nepanaudoti įrankiai turėtų būti tiesiog palikti ant stalo kaip buvę.

(Apsilankyta 1 059 viso, 1 šiandien)