Gydanti žolelių galia
Žolelės padaro daugiau naudos, nei vien prideda skonio ar spalvos jūsų patiekalams. Jų gydančios galios taip pat yra įspūdingos.
Žinoma frazė – „Mes esame tai, ką mes valgome“. Niekas neneigia daržovių ir vaisių, sėklų ir riešutų vertės, naudingumo, maistingumo, apsaugojimo nuo įvairių ligų, tačiau žolelių vertė kartais „pražiūrima“.
Kas yra žolelės?
Žolelės yra bet koks augalas, kurio lapus, sėklas ar žiedus galime panaudoti medicinoje, išgauti skonines savybes, dedant į patiekalus ar tiesiog išgauti aromatą. Yra tūkstančiai žolelių, kurių mes niekuomet nepamatysime parduotuvėse, bet galėtume nusipirkti sėklų pavidalu specializuotose parduotuvėse ir užsiauginti namuose.
Žolelės, virškinimo gerinimui
Dažnai būna taip, kad į verdantį patiekalą įmetame porą žolinių prieskonių, jie išlaisviną aromatą ir mūsų burnose ima kauptis seilės. Būtent seilės parengia skrandį priimti maistą. Seilėse yra fermentų, kurie pagerina virškinimo procesą. Jei, prieš valgant, jūsų burnoje neprisikaupia seilių, vadinasi, virškinimas nevyks taip sklandžiai. Norint, kad taip įvyktų, naudokite patiekaluose tokias prieskonines žoleles: čiobrelis, rozmarinas, raudonėlis ir mėta.
Žolelės, turinčios antivėžinių savybių
Daugelis žolelių turi antivėžinių savybių, taip pat pristabdo širdies veiklos sutrikimus ar net sumažina širdies infarkto tikimybę. Tad naudokite tokias prieskonines žoleles, kaip svogūnai, rozmarinas, šalavijas, čiobrelis, ramunėlės, kiaulpienės, žalioji arbata, ginkmedis, dagys arba usnis.
Žolelės, mažinančios navikų atsiradimą
Kai kurios žolelės turi fitocheminių medžiagų, vadinamų terpenoidais. Tai galingi antioksidantai, stabdantys navikų augimą. Ką naudoti: kmynai, šalmėtė, krapai, kalendra, levanda, rozmarinas, šalavijas, čiobreliai, citrinžolė, ramunėlės, bazilikas, mėta, kardamonas, salierų sėklos, paprastasis pankolis, pipirmėtė.
Natūralūs antiseptikai
Kai kurios žolelės turi antiseptinių savybių. Tokios žolelės būtų čiobreliai, šalavijas, rozmarinas ir laurų lapai.
Palaiko imuninę sistemą
Žolelės, kuriose gausu flavonoidų, turi priešuždegiminių savybių. Česnakas taip pat gali padėti išsaugoti imuninę sistemą, nes stimuliuoja ląsteles, kurios atakuoja blogąsias ląsteles. Virusus ir kitus įsiveržėlius gali padėti sučiupti svogūnai, rozmarinas, šalavijas, čiobrelis, ramunėlės, kiaulpienės, ginkmedis, žalioji arbata ir usnis.
Kad širdis būtų sveika
Česnakas, svogūnai ir žalioji arbata gali jums padėti išvengti širdies ligų ar net infarkto, mat mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.
Gydančios žolelės
Kai kurios žolelės turi gydančių savybių. Jei nudegėte, jums padės alavijas, ramunėlės pagydys nemigą, krapai arba pipirmėtė – nevirškinimo problemas, citrinų balzamas nuims įtampą ir galvos skausmus, rozmarinų koncentratas pagerins kvėpavimą.
Būkite atsargūs
Kai kurių žolelių negali naudoti nėščiosios. Tai būtų rozmarinas, čiobrelis, šalavijas, rūgštynės ir kai kurios kitos.