Dešimt produktų, labiausiai padedančių jūsų širdžiai
Stiprinkite savo širdį, valgydami uogas, pupeles, vaisius, daržoves bei kitus produktus. Vis dėlto, kad ir kiek bebūtų tų „širdiškai“ sveikų produktų, labiausiai širdį stiprina mažų porcijų valgymas keturis-penkis kartus per dieną. Kad ir kaip ten bebūtų, yra nemažai produktų, tinkamų jūsų širdžiai. Svarbiausia tik nepamiršti visko valgyti po nedaug. Taigi, štai tie dešimt geriausių produktų:
- Avižinės kruopos. Puiki dienos pradžia – dubenėlis su avižine koše, kuri pilna Omega-3 sočiųjų rūgščių bei kalio. Šis skaidulų pilnas „supermaistas“ mažina vadinamojo blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda išlaikyti arterijas „švarias“, neužsikišusias.
- Lašiša. Lašišoje taip pat gausu sočiųjų rūgščių. Šis produktas reguliuoja kraujo spaudimą, mažina trombų susidarymo tikimybę. Jei lašišą valgysite du kartus per savaitę, smarkiai sumažinsite galimybę susirgti širdies infarktu.
- Avokadas. Jo užtenka ir vos šiek tiek įdėto į salotas ar sumuštinį. Šis produktas gali sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Yra daug puikių receptų su šiuo vaisiumi.
- Alyvuogių aliejus. Tiesa, alyvuogių aliejus turėtų būti labai aukštos kokybės, kad padėtų, o ne kenktų. Kad ir kaip keistai skambėtų, niekas nepakeis natūralių taukų.
- Riešutai. Graikiniai riešutai, migdolai bei makadamijos riešutai yra bene sveikiausi ir daugiausiai gerų medžiagų turintys riešutai. Riešutus rinkitės, jei laikotės dietos.
- Uogos. Gervuogės, avietės, braškės, mėlynės… Apkritai, bet kokios uogos, kurias mėgstate, yra pilnos priešuždegiminių medžiagų, kurios mažina galimybę susirgti širdies ligomis bei vėžiu. Pačios geriausios uogos, manoma, yra gervuogės ir mėlynės, bet visos jos padeda kraujagyslėms.
- Pupos ir kiti ankštiniai augalai (pupelės, žirniai…). Šiose daržovėse gausu skaidulų. Kitos ankštinės daržovės dar būtų lęšiai, avinžirniai, juodosios pupelės, taip pat šparaginės pupelės bei pupos. Šiuose produktuose gausu sočiųjų rūgščių, kalcio ir tirpiųjų skaidulų.
- Špinatai. Špinatai padeda išlaikyti jūsų biologinį laikrodį nepajudėjusį iš vietos gana ilgą laiką, mat juose gausu liuteino, folio, kalio ir skaidulų. Tiesa, jei stengsitės valgyti kuo daugiau bet kokių daržovių, vietoj kitų maisto produktų, tikrai sumažinsite tikimybę susirgti širdies ligomis. Yra atlikti tyrimai, kurie rodo, jog žmonės, valgantys daugiau daržovių, bent dvyliką metų neserga širdies ligomis. Jei per dieną daržovių valgysite bent du kartus, tikimybė susirgti sumažės ¼.
- Linų sėklos. Tai puikus širdies darbo gerinimo patiekalas, puikiai tinkantis pusryčiams.
- Soja. Deja, pasaulyje gana nedaug genetiškai nemodifikuotos sojos. Vis dėlto, šis produktas sumažina cholesterolio kiekį kraujyje, o tai be galo svarbu, norint išvengti įvairiausių sutrikimų.