Baltas vynas kenkia labiau nei raudonas
Mokslininkai ištyrė, kad baltas vynas dantų emalį gadina daug labiau nei raudonas. Tyrimai parodė, kad ilgai geriant baltą vyną šis ima ėsti apsauginį dantų sluoksnį ir jie tampa jautrūs šalčiui, karščiui ir saldumui. Nors raudonas vynas nudažo dantis melsva spalva, jis dantims nėra toks pavojingas.
Mokslininkai iš Vokietijos Johanneso Gutenbergo universiteto tyrė aštuonias vyno rūšis iš Vokietijos, Prancūzijos, Italijos bei Ispanijos ir jų įtaką dantų emaliui tarp 40-65 metų amžiaus moterų bei vyrų. Dantys buvo 24 valandas vilgomi vynu ir tada tiriami su mikroskopu. Dantys vilgyti su baltu vynu buvo žymiai labiau pažeisti, nei tie, kurie buvo vilgomi raudonu vynu.
Ankstesni tyrimai parodė, kad dantims kenkia taip pat putojantys gėrimai, citrina, apelsinų ir greipfrutų sultys.
Ekspertai pažymi, kad nereikėtų dantų plauti po to, kai jie buvo veikiami rūgščių, nes tai dar labiau pakenks dantų emaliui.