Kaip išauklėti „tikrą vyrą“?

Psichikos skirtumai tarp berniukų ir mergaičių pasireiškia pakankamai ankstyvame gyvenimo laikotarpyje. Jie pastebimi jau pirmaisiais gyvenimo metais. Berniukų, normaliam vystimuisi, reikalinga didesnė erdvė (teritorija), negu mergaitėms. Jeigu jiems neužtenka horizontalios plokštumos, jie pradeda veržtis aukštyn – karstosi baldais, kopia laiptais ir pan..

Berniukų žaidimai taip pat skiriasi nuo mergaičių. Mergaitėms dažniausiai užtenka nedidelio kampo, kad paruošti erdvę žaidimams – namelį lėlėms ar parduotuvę. Tuo tarpu berniukai veikia kur kas plačiau – jie bėgioja vienas paskui kitą, žaidžia karą.

Berniukų mamos dažnai stengiasi juos auklėti pagal nusistovėjusius stereotipus – „vyras turi mokėti pastovėti už save“, „vyras turi būti stiprus“. Žodžiai žodžiais, tačiau jeigu vyro (tėvo) elgesys šeimoje su jais prasilenkia, mamai vargu ar pavyks vaiką įtikinti esant kitaip. Įrodyta, kad būtent tėvo paveikslas (įvaizdis), jo manieros ir požiūris į šeimą formuoja berniuko charakterį bei elgesį. Todėl, netgi labai smarkiai, pinigų „gavyba“, užsiėmusiems tėveliams, būtinai reikia skirti laiko bendravimui su sūnumi. Mažų mažiausiai per išeigines.

Juk tėvų santykis su sūnumis akivaizdžiai skiriasi nuo mamų bendravimo, su jais, stiliaus. Mamos labiau mėgsta su sūnumis žaisti ramius, nusakomus žaidimus arba surezga specialiai lavinančius užsiėmimus. Tuo tarpu tėvai organizuoja nestandartinius, energingus žaidimus, kurie surišti su krapštimusi ir sumaištimi, kas berniukams ypač patinka. Juk tėčiai patys buvo berniukais ir ne visiškai užmiršo savo vaikystę.

Remdamiesi visais tais supratimais apie vyriškumą, tėvai, kažkodėl sūnums rodo mažiau švelnumo, nei mergaitėms – rečiau juos bučiuoja ir apkabina. Tai iš esmės neteisinga – būtent berniukams labiau reikalingas tėvų švelnumas tam, kad juose galėtų vystytis gebėjimas laisviau reikšti savo emocijas: užuojautos demonstravimas, troškimas suteikti pagalbą.

Jeigu vaikas nukrito ir pravirko, užjauskite jį, nes jam tai bus stiprus palaikymas. Na, o jeigu skaudžiai nukrito, bet sulaikė ašaras, nepamirškite jį pagirti, užakcentuoti jo vyriškumą. Tėčiai, kaip taisyklė, ramiau reaguoja į vaiko kritimus ir nevaržo jų judėjimo laisvės – hiper globojančioms mamoms ir senelėms vertėtų iš jų to pasimokyti.

Gerai, jeigu berniukas pagelbės tėvui „vyriškuose“ užsiėmimuose – paduos instrumentus remontuojant namus ar automobilį. Taip jis galės pajausti savo indėlį į „tikrą reikalą“.

Auklėjant kaip berniukus, taip ir mergaites būtini abiejų tėvų suderinti veiksmai – kad nesigautų „griežta“ mama draudžia, o „geras“ tėtis leidžia.

Stebėdamas ir vertindamas savo tėvų gyvenimą, vaikas daro išvadas ir mokosi suvokti suaugusiųjų gyvenimą per tėvų tarpusavio santykių prizmę. Ir jeigu tėtis dažnai pagelbėja mamai namų ruošoje, o kartais dovanoja gėles, tai ir berniukas vertins bei gerbs moteris, apgaubs šiluma bei dėmesiu savo būsimą šeimą.

(Apsilankyta 125 viso, 1 šiandien)


Similar Posts